[...] g tłuszczu + 36 g protein („zróżnicowany”). Wyniki pod względem wpływu na stężenie leptyny: Po posiłku wysoko węglowodanowym (450 kcal, 12 g protein, 100,5 g węglowodanów) poziom leptyny wzrósł dopiero po 240 minutach. Spadki stężenia leptyny obserwowano w 30, 60 i 120 minucie po posiłku wysoko węglowodanowym. Po posiłku mieszanym [...]
[...] poboru energii o 500–750 kcal. To znaczy, że odejmuje się kilkaset kcal dziennie z całkowitego zapotrzebowania energetycznego danej osoby (nie z wyliczonego BMR, który to poziom podtrzymuje tylko funkcje życiowe). Zwykle jest to osiągane przy diecie dostarczającej 1200–1500 kcal dziennie dla kobiet i 1500–1800 kcal kcal dziennie dla mężczyzn. [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] Proviron posiada grupę metylową przy pierwszej cząsteczce węgla, nie siedemnastej. Pozwala mu to przetrwać kontakt z wątrobą, ale... tylko na tyle, aby zapewnić leczniczy poziom androgenów. Posiada czterokrotnie większe powinowactwo w stosunku do SHBG, w porównaniu do DHT. Na takiej samej zasadzie bardzo kiepskim wyborem są testosteron [...]
Temat jest mi bliski, gdyż wiele lat temu pewien lekarz mocno postraszył mnie na najbardziej szczegółowych i przekrojowych badaniach stanu zdrowia, jakie kiedykolwiek przechodziłem. Wziąłem sobie do serca (dosłownie i w przenośni) jego ostrzeżenie, mimo iż w przeszłości kilka razy przechodziłem próby wysiłkowe pod pełny kontakt i nigdy nie [...]
[...] 5g kreatyny przed, jak i po treningu, aby uzupełnić jej uszczuplone zapasy, co przełoży się na szybszą regenerację oraz podtrzymanie środowiska anabolicznego na wysokim poziomie. 16. Stosuj witaminy i minerały Nie ulega wątpliwości, że w dzisiejszych czasach żywność nie jest tak reprezentatywna pod kątem składników witaminowo-mineralnych, [...]
[...] Ze względu na brak sensu w tłumaczeniu całości, przytoczę i omówię tylko najważniejsze wnioski z eksperymentu. Wyniki w skrócie osoby mające problem z glikemią: zaburzonym poziomem glukozy na czczo (ang. impaired fasting glucose) lub upośledzoną tolerancją glukozy (ang. impaired glucose tolerance) powinny unikać podawania węglowodanów w [...]
[...] zwykłej kawy, jak i bezkofeinowej, w ilości trzech filiżanek odpowiadają dawce 30-40 mg DIFEQ. Posiadają one wysokie powinowactwo do transportera adenozyny, podnosząc jej poziom pozakomórkowy. Wysoki poziom adenozyny sprawia, iż kofeina nie działa. Podsumowując: kawa w większości badań nie miała wpływu na osiągi sportowców. Z kolei zupełnie [...]
[...] niepewny odpowiedzi. Niedawno człowiek komentujący film Dave’a Palumbo dotyczący śmierci George’a Petersona, napisał, że powodem zgonu kulturysty było utrzymywanie niskiego poziomu tłuszczu w ustroju. Zgodnie z tym twierdzeniem powinniśmy odnotowywać masowe śmierci biegaczy czy bokserów na poziomie olimpijskim. Dlaczego? Gdyż elitarni [...]
[...] kreatyną? Suplementacja u przeciętnego ćwiczącego zwiększa zasoby kreatyny w mięśniach o 20%, z tego 10% to fosfokreatyna. Największe zyski odnoszą osoby mające niski poziom kreatyny w mięśniach (np. wegetarianie), mniejsze efekty odniosą osoby, które wyjściowo mają wysoki poziom kreatyny (150-160 mmol/kg). Póki nie sprawdzisz tego na [...]
[...] (5 x 2 minuty przy 100% VO₂ max). Uczestnicy w średnim wieku mieli podobne stężenie testosteronu całkowitego, w porównaniu do osób młodych, jednak znacznie niższy poziom wolnego testosteronu i wyższy poziom hormonu luteinizującego (LH). Doustna suplementacja DHEA zwiększyła poziom krążącego DHEA-S i wolnego testosteronu znacznie [...]
[...] następuje zatrzymanie oddechu. Kokaina może mieć wpływ na estradiol (wzrost) i prolaktynę (spadek) – wpływa ona na LH i FSH w różnym stopniu u obu płci. Jeśli chodzi o poziom testosteronu i stężenie estrogenów, taki wpływ odnotowuje się tylko u samic małp (estrogen zwiększał u samic szczurów poszukiwanie kokainy, progesteron hamował takie [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
[...] – REE ang. resting energy expenditure). Zmierzono REE przed i 22 godziny po zakończeniu treningu. Wyniki Tradycyjny trening trwał 62 minuty, przerzucono 7835 kg, poziom kwasu mlekowego we krwi wzrósł do 5,1 mmol/L – po treningu. Po 22 godzinach w grupie odnotowano 5% wzrost spalania kalorii w spoczynku – z poziomu 1901 do 1999/dzień. [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
[...] a właściwie kulturystami. Niestety wyniki badań naukowych nie dostarczają nam jednoznacznej odpowiedzi, czy duże spożycie soi będzie miało pozytywny, czy negatywny, wpływ na poziom testosteronu. Gdy w jednym badaniu podawano mężczyznom duże dawki soi, obserwowano niewielki wzrost SHBG, a co za tym idzie niewielki spadek poziomu wolnego [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
[...] WBC wyższą, niż 6000 / mm3, wykazywały wyższą śmiertelność, niż osoby mające ilość krwinek białych pomiędzy 3500 a 6000 / mm3 krwi. Osoby mające ilość krwinek białych na poziomie 10 000/ mm3 (lub wyższym) umierały najczęściej. Marker 2: „stężenie insuliny na czczo” Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a [...]
[...] kwestią jest sens stosowania środków obniżających stężenie cholesterolu w ustroju, bo to temat na inną dyskusję. Nawet u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca zbyt niski poziom cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększał znacznie śmiertelność, np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL) np. z [...]